מה זאת שרשרת אספקה?

הכתוב מטה מתאים בעיקר לארגונים תעשייתיים/מסחריים המשרתים חברות ועסקים (B2B). בארגונים המשרתים לקוחות פרטיים (B2C)– שרשרת האספקה ומדדי הבקרה שלה נבנים בצורה קצת שונה.

לגופו של עניין, שרשרת אספקה זה שם ג'נרי, שבכל ארגון מקבל ביטוי קצת שונה. בדרך כלל שרשרת אספקה כפופה למנכ"ל, אך יש לא מעט ארגונים בהם השרשרת היא חלק "מהתפעול" או שהרכש, למשל, הוא דווקא חלק מעולם הייצור/תפעול או שכפוף ישירות למנכ"ל. על פי רוב, שרשרת אספקה קלאסית מחברת בין הרכש/יצור, המלאי/לוגיסטיקה וההפצה. למעשה, עדיין יש לא מעט ארגונים בהם אין "שרשרת אספקה" כהלכתה. יש להם לוגיסטיקה (מחסן/מלאי ואולי הפצה) ויש להם רכש ו/או ייצור, אבל הם לא נחשבים לקשורים או מחוברים אחד לשני.

בבנייה נכונה – שרשרת אספקה היא כלי עוצמתי, תומך מכירה, המחבר מידע מכל מחלקות הארגון ומתרגם את המידע לכלל ביצוע. תפקידה של שרשרת האספקה לאפשר למנהל הארגון לקבל את המלאי הנכון, בכמות הנכונה, במקום הנכון ובזמן הנכון (OTIF = On Time In Full), ללא טעויות (EF = Error Free), בכדי למקסם את רווחיות הארגון, תוך שמירה והעלאת שביעות רצון הלקוחות מהחברה, מוצריה ושירותיה.

ישנם ארגונים בהם שרשרת אספקה נתפסת בסה"כ ככלי טכני שדואג למלאי ושינוע מוצרים (עם כל הפעולות שסביב זה) אבל זאת ראיה צרה של התחום. ניהול השרשרת ככלי טכני ללא הבנת צד המכירות/שיווק וללא התחשבות בצד הלקוחות יכול למנוע מהחברה גידול, ואפילו יכול לפגוע בה או במיצוב שלה. מהצד השני, התחשבות בצרכי או אילוצי הלקוחות הופכים את החברה – בטווח הארוך – לספק מועדף, ממנו לקוחות ימשיכו לרכוש, גם אם תנאי השוק ישתנו או המחירים יעלו, למרות שלעיתים, התחשבות בצרכי הלקוחות עלולה לייצר חוסר יעילות נקודתית.

במאמר מוסגר, וכמי שהיה גם לקוח וגם ספק, אני יכול להגיד בוודאות ששירות לקוחות טוב שווה את משקלו בזהב (בטח בעולמות של מסחר בין חברות). לקוחות עסקיים/מסחריים צריכים לדעת שהם חשובים לחברה ועוד לדעת שהחברה רואה את עצמה כשותפה שלהם ולא כמי שבא "לדפוק קופה" על הגב שלהם. זאת הנקודה בהם האינטרסים של שני הצדדים מתחברים, ונולד ה Win Win שכולם אוהבים לדבר עליו.

מעבר לשרשרת האספקה הקלאסית, ישנה גם שרשרת אספקה מורחבת, שם רואים סדרה שלמה של תהליכי עבודה חוצי ארגון, המחברים את כל פעילויות הארגון לכלל רצף מועיל ויעיל, שמתחיל בתוכניות/תחזיות מכירה או חיזוי ביקושים (לעיתים נקרא S&OP או Sales & Operations Planning), עובר דרך תהליכי מכירה, תכנון רכש/ייצור, ניהול המלאי של החברה, אספקה ללקוחות, ואפילו גבייה . רוב המידע הזה יושב תחת המטריה שנקראת Integrated Business Plan) IBP) והוא חלק מראייה הוליסטית של ניהול העסק.

לטובת יישום יעיל של השרשרת (מצומצמת או רחבה) – מקובל להגדיר מדדי ביצוע, לבנות תהליכי עבודה סדורים, להכין תכנון קפדני של כל שלבי העבודה, וככל שהכיס מאפשר – להשתמש בטכנולוגיות חכמות בכל אחד מהשלבים.

תהליכים

טכנולוגיות חכמות יכולות לכלול:

מערכת ניהול מחסן (WMS) ומערכת ליקוט ממוחשבת (כגון מסופונים או ליקוט ע"י קול) במקרים מסוימים – אפילו הקמת מחסן אוטומטי/ממוחשב

מערכת בינה עסקית (BI)

תוכנה לחיזוי ביקושים (כחלק מתהליך S&OP)

מערכות לתכנון מיסלול והפצה

מערכות לניהול אישורי אספקה (POD)